• Forum
      /  
    Off Topic
      /  
    Hyggekrogen
  • 31-12-2018 · 13:30 2544 visninger 35 svar
  • Denne tråd er over 6 måneder gammel

    Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?

  • Hvor mange spiser traditionel Torsk til nytår?

    Af kikophil Giga Supporter
Hej Hollerter :)

Hvor mange af jer spiser egentlig torsk med div. i aften?

Har lige selv lagt an til kommende Culottesteg med div. tilbehør, og kom i tanke om, hvordan vi for 45-50 år siden næsten altid i hele parcelhuskvarteret i Randers, spiste torsk med smørsovs og sennepssovs nytårsaften..

Dengang var prisen så også en helt anden. Jeg fangede dem f.eks. selv og delte ud til højre og venstre, men købsprisen i forretningerne var jo også ret lav. Nu tildags er prisen jo højere end f.eks. nævnte Culottesteg rent kilomæssigt. Har dog ikke set dagsprisen på torsk i år..

Godt nytår :)

Nørd Aspirant
31-12-2018 13:35
Vi får ikke torsk og fik det heller ikke i min barndom.

Personligt synes jeg heller ikke torsk er en himmerigsmundfuld.
Hvis jeg skulle have fisk ville jeg hellere have sej (mørk eller lys), laks, ørred eller rødspætte.

Godt Nytår
Giga Supporter
31-12-2018 13:46
#1 - ja smag og behag :)

Nu er torsken så en tradition hos en hel del - nok især de lidt ældre, der også spiste det som yngre. De fisk du nævner fangede jeg jo også i rigelige mængder, ål var der også altid rigeligt af til div. frokostborde.

Dengang havde min far den eneste indtægt i familien med hjemmegående hustru og 3 børn, villa + bil og sommerhus, så derfor var det godt, at madpriserne var så lave. At vi så havde en hel del grønt og frugt i haven hjalp selvf. også til :)
Maxi Supporter
31-12-2018 14:04
Vi har aldrig fået torsk til nytår.

Jeg lavede dog rimmet torsk et år og det blevet faktisk super lækkert.
Den klassiske torsk som man tidligere fik til nytår er ikke lige min favorit.
Ultra Nørd
31-12-2018 14:07
rød kød
Giga Supporter
31-12-2018 14:09
#5 - hej Don

Rimmet torsk har jeg vist aldrig prøvet, så dèt vil jeg da lige skrive ned til næste gang en torsk kommer indenfor rækkevidde :)

Lyder jo lidt alla marineret fisk, og sild og ørred/laks har da fået forskellige marinader at ligge og trække i..

Takker for idèen..
Supporter Aspirant
31-12-2018 14:15
Her er sushi blevet en tradition. Før det var det raclette og foundu. Personligt er jeg ikke til oksekød, og slet ikke noget en god dyrlæge kunne få liv i igen.

God nytår til alle her inde.
Semibruger
31-12-2018 14:15
Her står den på torsk i aften, som altid købt på havnen.
Elitebruger
31-12-2018 14:25
#0

kun som forret = Pocheret Torskeryg. Barderet med syltede rødbeder, ærtesalat og sennepscreme.

Godt Nytår
Giga Supporter
31-12-2018 14:25
Ja tiderne har ændret sig en hel del - især med al det elektriske køkkenudstyr, der står og fylder halvdelen af de danske køkkener op efterhånden - også hos mig hehe..

Gad vide, om nogen spiser gris eller fjerkræ nytårsaften, eller er det "blevet brugt nok" i juledagene til, at det kommer på bordet?

Hmm.. måske kylling og pølser - hvis børnene får det sidste ord :)
Giga Supporter
31-12-2018 14:31
#10 - Uha det lyder lækkert :) Især efter jeg lige fik justeret mine dårlige øjne, da jeg først læste det som "Barberet med syltede rødbeder"

Torsk har godt nok skæg men ikke på ryggen hehe..

Og godt nytår til dig også :)
Bruger
31-12-2018 14:35
Hos os står menuen på glaseret Hamburgryg og flødekartofler. Jeg er typen der spiser mere en jeg burde, så har da lige sneget en ribensteg ind også hehe :D.
Har ikke fået Torsk siden min gamle mormor levede, savner hende, men ikke Torsken.
Elite Supporter
31-12-2018 14:45
Mine forældre har serveret torsk 1 gang.

min lillebror kan ikke lide fisk, han SKULLE spise det, fik han ad vide. han smagte på det. brækkede sig ud over sin tallerken (fik ad vide han skulle tage en ny portion.. suk)

siden det, har vi ikke fået torsk

personligt er jeg på oksekøds vognen, og skal ha rip eyes til aftensmad (KUN rip eyes!)
Giga Supporter
31-12-2018 14:48
#13 - Well jeg sidder nu også og får lidt små øjne efter lidt for meget mad, så hvis jeg kan tage mig en bett` morfar på 15-20 minutter er jeg igen fit for fight :)

De sjældne familiesammenkomster (halvdelen boede på henholdsvis sjælland/jylland) var torsken muligvis ikke den smagsmæssige livret hos de fleste, men der blev jo alligevel talt vidt og bredt om torsk generelt, simretider, tilberedningsmetoder i øvrigt, samt ekstra snak hvis det var en jeg havde fanget.

Traditionen og sammenkomsten betød så det meste. Så kunne alle "skrubberne" jo også få sladret færdig, da den slags jo ellers foregik pr. telefon eller brev haha..

Hmm.. Hamburgerryg og flødekartofler - det skal jeg da vist lave snart mums..

Akasut

#16

Ultra Nørd
31-12-2018 14:50
Hader fisk, så det kommer aldrig på tale. For det meste har det været hamburgerryg og hvide kartofler under opvækst.
Giga Supporter
31-12-2018 14:54
#14 - Ja det er vist ikke sådan man lærer børn at spise fisk haha.. Pres giver jo altid modpres.

De skal selv med ud og fange, rense og tilberede banditten. Metoden skal de selv bestemme, da jo mere de selv bestemmer, jo mindre modstand har overfor "The end of the game". Så er der langt større chance for, at de lige vil prøve en bett` bid - hvorefter de som oftest fokuserer på noget andet, de så kan være utilfredse over :)
Giga Supporter
31-12-2018 14:59
Hmm - stuvet hvidkål har jeg altid godt ku` lide, men sjældent fået. Det kunne nok implementeres i en hamburgermeny med flødekartoflerne - yes yes

Tror sku snart jeg tyvstarter madlavningen - kan ikke vente - kan ikke vente - mums haha
kb-

#19

Nørd
31-12-2018 15:17
Vi gjorde det da jeg var barn, men nu er torsk skiftet ud med tun eller rejer til forret hvert år. Vi får entrecotes eller lignende de fleste år.
Semi Nørd
31-12-2018 15:22
Uhmm,i aften står den på stegt Lammekølle med masser af hvidløg, natmad Koldrøget vildlaks ,selvfanget selvfølgelig og pil selv Rejer med kaviar, mums ,Godt Nytår
Thomas

#21

BOFH
31-12-2018 15:26
Kunne aldrig finde på at spise det, af alle de kedelige fisk er torsk da noget af det mest intetsigende.

Nej her står den på rejecocktails og Tunmuse til forret (har min datter bestemt). Herefter skal vi have en steg af oksehøjreb der lige nu står og simrer i Sous vide'en og så noget is.
Giga Supporter
31-12-2018 15:43
#21 - Well rejecocktail gik vist også af mode for en hel del år siden, men jeg selv kan nu godt lide det i ny og næ. Godt at datteren fik lov at få sin form for fisk :)

Du skulle vel ikke være #14` lillebror haha..
Bruger
31-12-2018 16:11
vi får grønlangkål med kogt hamburgerryg, kålpølser og brune kartofler

det er traditionel nytårsmad i Sønderjylland.


kunne min kærestebestemme skulle vi have sushi :P
Oksemørbrad

#24

Gæst
31-12-2018 17:00
Oooksemørbrad.
Mmm im lovin it
Giga Supporter
31-12-2018 17:07
#23 - Uhm ja - De ved bestemt hvad der er godt i det sønderjyske, og så er pigerne helt deres egen (næsten) - søde race - Har smagt på varerne, når vi var på jagtture i Tipperne, Vejlerne etc. :)

Min farmor kom i sin tid fra sønderjylland, og hun lavede mad, der fik smags og spytkirtlerne til at fløjte allerede 1 time (host) før hun begyndte på maden hehe..

Alt blev lavet fra bunden. Øllebrød med fløde af gammelt brød, div. supper startet op af div. ben, risengrød lavet i høkasse under en stak dyner osv. - ohh yes..

Hun lærte mig så hvordan man laver brunkål med masser af spidskommen, og lige den ret, har jeg tit på menuen :)

Sushi kommer vist en pæn bid vej derfra hehe..

#24 - ja stod faktisk og tænkte på, om jeg skulle indhalere sådan en tingest, men mine frysere er totalt proppede, så valgte at trække noget op derfra :)
Ilwaz

#26

Guru
31-12-2018 19:37
#0 Har intet imod at få det.
Men det er bare aldrig sket, har typisk fået okseculotte eller kogt skinke med hvide kartofler og persillesovs.
Guru
31-12-2018 20:55
Torsk smager forfærdeligt, så ingen tradition med det her. :-)
Monsterbruger
01-01-2019 00:36
Vi får torsk, fruen og jeg. Men ikke kogt, som traditionen foreskriver.

Vi køber torskefileter, som bliver krydret på et bræt med dild, salt, peber og citronsaft og får lov at trække 15 minutter, før de bliver lagt i et ovnfast fad med en lille sjat (2-3 spiseskefulde) hvidvin og så ind i ovnen i 15 minutter ved 200C.

Dertil broccoli, blomkål, gulrødder og pastinak som bliver lunet i fad.
Frisk fuldkorns pasta og en fennikel/rosmarinsauce kompletterer retten.

Dertil en kold Asti (gerne manfredi spumante) som vi tager hul på under drottens tale..
Junior Supporter
01-01-2019 08:47
De skal bare blive i havet sammen med alle de andre havdyr.
Supporter Aspirant
01-01-2019 13:30
Hej Kim og godt nytår.

For mange år siden lavede jeg en aftale med alle fisk og havdyr i alle verdenshavene om at hvis jeg blev ovenpå vandet så blev de nede i vandet vi aftalte også at hvis jeg faldt i vandet så ville fiskene ikke æde mig og omvendt hvis der skulle smutte en fisk op i min båd så ville jeg ikke æde den, den aftale har nu holdt i over 30 år og det er både fisk og jeg ganske glade for.

Min nytårs middag blev således ikke kogt torsk, men indbagt mørbrad med alt hvad dertil hører.

PS: har du fået lavet den plade til sandorm som vi snakkede om tidligere på året ?
Hilsen Ryan
Intel

#31

Ultra Supporter
01-01-2019 14:28
Her hos os har den stået på rejecocktail, mørbradbøf med bløde løg, ribbensteg, kyllingestykker svøbt i bacon, flødekartofler, kold kartoffelsalat og is med frugter og fløde til dessert.
~DoN~

#32

Maxi Supporter
01-01-2019 14:53
#7
Jeg serverede den rimmet torsk med jordskokke pure, små sprøde bacontern og persille olie.
Så har du i hvert fald en ide om hvad det kan serveres med.
Bruger
01-01-2019 16:12
Fik kogt torsk til forret. Sammen med laks royal, rejer og porcheret æg.
Så¨det kan man vist ikke kalde den traditionelle torsk.
Monster Supporter
01-01-2019 17:42
Jeg spiser "noget nyt" hvert år.

Og det kan være alt fra "brændende kærlighed" som er kartoffelmos og bacon tern, til pizza.

Jeg kan godt lide fisk, men dog ikke så meget at jeg går til fiskebutikken efter en torsk - eller fanger en selv.

Min Menu var: Roastbeef, og karamelis, med bearnaisesovs og kartofler - Altså til førstnævnte
utyske

#35

Elitebruger
01-01-2019 18:23
Jeg har godt nok ikke fejret nytår i mange år, men jeg er ret overbevist om, at min familie ikke har serveret torsk siden engang i slutningen af 80'erne. Det er ikke rigtigt nogen i familie, der finder torsk specielt spændende og indtil denne tråd, havde jeg helt glemt, at torsk betragtes som en tradition.
Junior Supporter
01-01-2019 18:45
Ingen torsk på bordet her, mest p.g.a. prisen,
for tilberedt traditionelt med en kras sennepssovs smager det guddommeligt!
oksekød gider vi ikke nytårsaften, det spiser vi jo ofte resten af året,
sushi er der ingen her, der bryder sig om, (kolde klistrede ris og smattet tang)
så menuen er den sædvanlige laks, hellefisk og rejer sammen med salat og dildsovs
dertil en god hvidvin
Guru
01-01-2019 20:35
Nytår = Kylling i asparges (tarteletter)! :)
Bruger påkrævet
En bruger er påkrævet for at oprette svar på Hardwareonline.dk
Du kan oprette en bruger her eller logge ind her

Log ind for at få flere funktioner